Geschiedenis & toekomst

Capoeira is een Afro-Braziliaanse dans-/vechtkunst, die muziek, evenwicht, kracht, acrobatie, coördinatie, lenigheid, snelheid, uithoudingsvermogen en cultuur combineert. Capoeira kan beoefend worden door iedereen !

Capoeira is een oude kunst, klaar voor de toekomst. Het is de levende uitdrukking van de vrijheid van een volk en moet, volgens ons, beoefend worden met eerbied en respect. Het is belangrijk om capoeira te laten zijn wat ze is: net als een kameleon, steeds veranderend om haar essentie te behouden.

Abadá Capoeira is wereldwijd de grootste capoeiragroep, opgericht in 1988 door Mestre Camisa, en verspreid over 64 verschillende landen met meer dan 50.000 leden.

Abadá staat voor “Associação Brasileira de Apoio e Desenvolvimento da Arte Capoeira”, of vrij vertaald als de “Braziliaanse vereniging ter ondersteuning en ontwikkeling van de capoeira-kunst”.

Abadá ziet capoeira als een kunst. Een interdisciplinaire kunst die vele sportieve, culturele, artistieke en vechtkunsten omvat. De filosofie van Abadá omhelst de ontwikkeling op verschillende niveaus, zijnde het technische en theoretische niveau van de capoeirabeoefenaar te verhogen, alsook capoeira te gebruiken als een waardevol educatief, artistiek en cultureel hulpmiddel, met als doel, onder andere, de professionalisering van de capoeirabeoefenaar om zo de waarde te krijgen van een capoeirameester als overbrenger van cultuur en ervaring.

Abadá waardeert de Braziliaanse cultuur en wil zo bijdragen aan de vorming van menselijke en etnische waarden gebaseerd op respect en vrijheid, steeds op zoek naar versterking en verbetering van de capoeira beoefenaar in zijn manier van doen, waardigheid en eigenwaarde.

Abadá combineert de stijlen “capoeira regional” (de leer van mestre Bimba) en “capoeira angola” tot een nieuwe en hedendaagse stijl. De basis van onze capoeirastijl is duidelijk in het behoud van de tradities, de ontwikkelingen en verbeteringen van de technieken, de zorgvuldigheid en toewijding bij het maken van instrumenten, het stap-voor-stap aanleren, de balans, het snel denken, het neutraliseren van aanvallen door ontwijkingen, de snelheid, de efficiëntie van het capoeiraspel.

Onze afdeling staat in voor de ontwikkeling, ondersteuning en verspreiding van de Braziliaanse cultuur in Vlaanderen via capoeira lessen aan kinderen (vanaf 3 jaar) en volwassenen, demonstraties, workshops, evenementen…

1010047_10152014242919918_1933207199_n

Skip to toolbar